Herdenken bij huwelijk
Herdenken bij huwelijk
Jullie trouwdag is een bijzondere gebeurtenis in jullie levens, die jullie graag willen delen met jullie lieve familie en naaste vrienden. Als jullie iemand moeten missen in die directe kring van belangrijke dierbaren, dan is dat op deze dag extra moeilijk. Vaak wordt mij gevraagd op welke manier we deze persoon kunnen gedenken.
Belangrijk is dat jullie je zelf prettig voelen bij de wijze waarop we het gemis benoemen, visualiseren of een combinatie hiervan. Maar uiteraard moeten ook de gasten die verbonden waren met de overleden persoon zich niet ongemakkelijk voelen. Bespreek daarom altijd vooraf met die betrokkenen wat jullie ideeën zijn over dit herdenkingsmoment.
Moment
Als jullie tijdens de huwelijksceremonie aandacht willen besteden aan een persoon die ontbreekt en die jullie zo graag in jullie midden hadden gehad, wanneer is dan het goede moment? Mijn ervaring is, dat dit veelal het beste kan worden gedaan na het welkom heten van het bruidspaar en hun gasten. Op die manier kan worden voorkomen dat jullie zelf èn jullie gasten onnodig gespannen wachten tot het ogenblik aanbreekt. Bovendien verstrijkt er dan –over het algemeen- nog geruime tijd voor jullie het ja-woord gaan uitspreken. Meer dan voldoende tijd om eventueel te herstellen dus.
Benoemen?
Jullie kunnen ervoor kiezen om jullie trouwambtenaar te vragen de persoon te noemen. En het gevoel dat jullie ervaren bij het gemis, te omschrijven. In jullie eigen bewoording, jullie trouwambtenaar kan jullie helpen met het formuleren van jullie gevoelens. Als jullie kozen voor een trouwdatum die in relatie staat tot de overleden persoon, dan is dit zelfs vaak een cruciaal onderdeel van de toespraak. Ik schreef eens een trouwverhaal over een ceremonie op de verjaardag van de overleden broer van de bruid: http://www.trouwambtenaar.net/de-ballon/
Visualiseren
Wellicht vinden jullie het plezieriger als het gemis juist niet wordt benoemd. Of hebben jullie gasten aangegeven dat het voor hen te emotioneel zal zijn. Kies er dan voor om op een andere manier aandacht te schenken aan die persoon. Dat kan door bijvoorbeeld te zorgen voor een foto op de trouwlocatie of het kiezen van een symbool. Het ontsteken van een kaars is zo’n symbool, maar het kan ook een aandenken zijn dat jullie meenemen. Of wellicht een onderdeel van de trouwzaal, waarin jullie iets herkennen wat jullie koppelen aan de nagedachtenis. Zoals dit gebrandschilderde raam in een trouwkapel, waarin het bruidspaar kleine engeltjes ontdekte. De talisman van haar overleden moeder…
Einde ceremonie
Het einde van de ceremonie kan ook een gepast moment zijn om te herdenken. Muziek kan die emotie oproepen, maar ook het voordragen van een gedicht kan aan voor jullie een mooie nagedachtenis zijn.
Maar ook nu kan weer worden gekozen voor alleen een symbool. Het oplaten van een ballon of het loslaten van vlinders zijn daar mooie voorbeelden van.
Dit kunnen jullie zelf verrichten, maar ook samen met andere nabestaanden.
Jullie keuze
Kies een uiting die bij jullie past, een handeling die jullie aanspreekt. Het wegpinken van een traantje is helemaal geen probleem, dat hoort erbij. Maar probeer wel te voorkomen dat jullie –of jullie gasten- hevig geëmotioneerd raken. Dan voelt iedereen zich ongemakkelijk en dat zou jammer zijn. Jullie bedoeling is immers om een korte maar waardevolle gedachte toe te voegen aan jullie feestdag!
Foto’s: Bert de Jong (BdJ) | Stylemepretty.com | Edwin & Patricia | onbekend